At last we are ready to assemble the glass screen waterfeature!
The clamps have now been re-fabricated with the new angle to accommodate the curve of the glass. They are bolted onto the floor of the sump ready to receive the glass screen (with pvc protection between)

Yes !!! it works !!
The glass is now in place and the task of delivering the correct flow of water to the top edge is begun.
We offered the waterblade to the top for a trial run and and found the effect really good. Now all we have to do is drill through the stainless steel sheet and the concrete block wall and connect up to the pump in the sump.

Tomorrow we will install  the lighting (led and low voltage uplight).  Can't wait ! Just wish it would stop raining!

The garden is coming on….despite incredibly wet weather, we have managed to complete the painting of the rendered walls, the new deck is in place (garappa hardwood) and the photinia standards are ready for planting.
The curved glass screen has arrived, we are now working with our engineer and lighting designer to discover how best to fix it in place, light it , and to deliver the right amount of water to the top edge in order to create the effect of a sleek looking sheet of water.
In addition, the purchasing of most the plants is complete : mostly architectural plants with bold foliage, although seasonal colour will be provided by colourful herbaceous plants such as the autumn flowering nerine bowdenii, and shizostylis coccinea.
Further garden lighting continues with the installation of a series of stainless steel spike uplighters to all of the topiary plants and also led deck lights.
We are just hoping and praying for some drier weather to allow us to finish off.

The scheme is progressing rapidly, the 2m high wall has been reduced down to 70cm, and has opened out the views to the surrounding countryside. 
The raised planters have been built and the sett detailing has been laid.  The fine tilth is being prepared ready for the turf.
The walls have been rendered and are drying out, ready to be painted.  We are hoping that the dry weather will continue and allow us to complete the painting within the next few days. 

The lighting cable has been installed, ready for connecting up the lights next week. 
The large curved glass screen has been ordered for the water feature.... there is plenty of detailed design work to be done on this! .... never a dull moment!

This is the view towards the house, in the background is the recently rendered outside kitchen area and in the foreground, the proposed play area, with it's timber sleeper walkways currently under construction.
This area is to receive artificial turf, and the final stage of preparation is underway!

One of our latest projects is to create a family garden for relaxation, play and entertaining within this existing space.
The house is a barn conversion with potentially great views over the surrounding countryside...problem is that only a third of the available garden is contained within this 2m high wall and all the wonderful views are blocked.
The clients are a  young couple with two small children and the brief is to include a contemporary area near the house with a play area in the middle section and make provision  for an orchard and wildflower meadow in the third section.

The proposed design embraces all of the objectives providing both a sleek, modern area with deck, firepit and (safe ) waterfeature.
Watch this space to see how the scheme develops ...starting with the demolition of that wall !

This award winning show garden had an Australian theme and featured tree ferns (dicksonia antarctica), lots of running water and naturalistic rock formations.

This view of the same scheme shows the main deck area.  Large slabs of sandstone have been laid within the inner circumference of timber slats.  A translucent stain has been applied to the timber to create a distressed appearance while the planting and cobbles in the foreground give this scheme a 'seaside look'.   
Planting in this scheme included drifts of iris sibirica and lobelia.

We have recently been commissioned to design a new landscape around this wonderful high-Pennine farmhouse.
The house itself is set in a valley almost at the highest point of the Pennines above Todmorden, and is reached by a narrow farm track.
Originally built in the 18th century as a working farm, the field to the front of the house has been extensively planted with trees by the previous owners and has become somewhat crowded.
The existing landscape comprises a veritable homestead with two vegetable plots, goats, a chicken run, a river, a quarry and several beautiful woodland glades. The wooded hillside is thick with indigenous wild flowers and runs down to a small, fast flowing river whose series of waterfalls provides plenty of drama and wonderful, magical sounds.

The grounds are a natural habitat for birds and wildflowers.
There is plenty of scope here for fresh design ideas…the main challenge will be to re-design according to the ‘spirit of the place'. We will have succeeded when the vistas are made more beautiful by working with nature in a sustainable way, rather than attempting to apply any strong principles of garden design in the traditional way.

There are some natural constraints too:
• Harsh winds at times with the valley acting as a wind tunnel
• Acidic soil in parts (bilberries are a good indicator of low Ph and are plentiful on nearby peaks)
• Higher altitude means lower temperatures
• Hilly terrain means less sunlight especially during non-summer months.
There are several existing, fairly flat grassy terraced areas, ideal for use as informal seating areas with two vantage points overlooking the most dramatic sections of the fast flowing river.

During the winter months, access to the garden areas becomes difficult, so the panoramas from the house become incredibly important to the clients.

The clients (Two busy academics and their teenage daughter) have identified five areas to be developed:
• The front of house is currently used as public access and is little more than a farm track providing further access to a handful of dwellings. There is enormous potential for creating interesting and attractive design elements
• The area adjacent to the kitchen gets early morning sun and is ideal for eating out. The views from the dining area, particularly, need some sort of focal point or feature
• An existing elevated deck area will be redesigned to make it more inviting as a seating area
• The upper glade is currently a grassy seating area. Some sympathetic pruning of surrounding trees is needed and a terrace area will create a vantage point
• Two points that overlook the river below will benefit from hardstanding that will create areas to sit and enjoy the soothing drama of the water below.
So, this project should be both fun and a bit of a challenge.

Watch this space for some early design ideas…… see the project developing.

This is one of my all time favourite landscapes.  It is by the late Cesar Manrique, and is one of his many stunning schemes on Lanzarote.  It is a semi-naturalistic water feature/swimming pool, using the natural hollow created by volcanic activity.

These clients are lucky enough to have a beach house right by the ocean on Grand Cayman. The house was badly damaged some years ago by hurricane Ivan and is now undergoing a complete refurbishment. We have been asked to design a garden, which will not only reflect the ‘spirit of the place' but also be able to withstand the challenge of gale force winds. In addition to this, any plant material used must be very site appropriate. In this case that means being drought tolerant and resilient to salt laden winds.

In these circumstances it is always best to look to nature for direction (a good example of this is the late Derek Jarman's Kent seaside garden, in which he used only minimal, locally sourced plants.) On this site we will also be looking to the natural flora that abounds in the region, for example: Hohenbergia (Hohenbergia caymanensis), Ironwood (Chionanthus caymanensis) and Wild banana orchid (Myrmecophila thomsoniana) .

The client brief included a small swimming pool, a decked area for relaxation and gabions (wire crates filled with large pebbles found strewn across the beach). The gabions will be used to define the line between the garden area and the beach in a sympathetic, yet substantial way, and also to create a terraced effect replacing the existing sandy slope. Other design ideas include a funky gateway entrance to the driveway, again using the locally sourced materials, such as weather worn rustic timber, locally quarried stone and even rusty pieces of steel found on the beach.


Copyright 2006| Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.
No part of the content or the blog may be reproduced without prior written permission.